Zoeken
 • ZZP-Nederland

UURTARIEF BEPALEN ALS ZZP'ER

Bijgewerkt op: 17 nov 2020

Een uurtarief bepalen is niet eenvoudig. Regelmatig wordt ons gevraagd wat het uurtarief voor een zzp'er moet zijn. Dit is helaas niet een standaard uurtarief uit een lijstje. Het uurtarief moet je zelf bepalen. Dit hangt van een aantal factoren af.
 • Specialisatie van de opdracht en jouw vaardigheid Als jij een vak uitoefent dat iedereen wel onder de knie heeft zal jouw vraagprijs een stuk lager moeten liggen dan wanneer jij specifieke kennis hebt die nodig is voor een bepaalde opdracht. Zeker als die kennis vrijwel nergens aanwezig is.

 • Duur of omvang van de opdracht Indien men jou ergens wil inhuren voor een klus van 4 uur zal jouw uurtarief een stuk hoger kunnen liggen dan wanneer jij een opdracht kunt krijgen waar 3 maanden werk in zit. Op zich logisch want je hoeft je dan 3 maanden geen enkele zorgen te maken over je inkomen. Kijk wel vooruit en bedenk dat je na drie maanden ook weer een opdracht moet binnenhalen.

 • Concurrentie – vraag en aanbod Als je een opdracht kunt krijgen waar men voor in de rij staat om te mogen uitvoeren zal je uit concurrentieoverwegingen wel eens je prijs moeten aanpassen. Opdrachtgevers weten dat ook en zullen daar gebruik van maken.


 • Het verwachtingspatroon van je opdrachtgever In gesprekken met je opdrachtgever kun je al snel ontdekken hoe hard men jouw specialisme nodig heeft en wat de opdrachtgever verwacht te moeten betalen. Prijzen dienen ook marktconform te zijn. Een timmerman kan niet een veel hoger uurtarief vragen dan zijn collega’s. De opdrachtgever kent natuurlijk ook de gangbare uurtarieven in de markt.

 • Hoe goed kan je onderhandelen Misschien wel een van de belangrijkste onderdelen is het onderhandelen over de prijs die je vraagt. Er zit altijd wel een marge in die je naar je toe kunt trekken. Opdrachtgevers weten dat ook en proberen zo voordelig mogelijk uit te zijn. Met name bij omvangrijkere opdrachten speelt dit een grote rol. Hoe graag wil je en hoeveel mensen staan in de rij bij deze opdrachtgever? Overspeel je hand niet door te hoog in te zetten, aan de andere kant moet je ook niet al te bang zijn. Een te laag tarief wekt argwaan. Het gaat om je eigen geld.


TAAKSTELLEND UURTARIEF Uitgaand van een inkomen dat je nodig hebt of wilt gaan verdienen spreken we van een taakstellend uurtarief. Je moet hiervoor je kosten goed kennen en in kaart brengen. Stel dat je per jaar een gewenst inkomen van € 25.000,- netto wilt verdienen. Wat moet dan je uurtarief zijn? Om € 25.000,- netto te verdienen moeten al je kosten voor het bedrijf en de privébelastingen en sociale lasten hierbij opgeteld worden en verdeeld over het aantal declareerbare uren per jaar.


EEN VOORBEELDBEREKENING € 25.000,- netto berekend naar bruto zal ongeveer € 32.000,- zijn. Jouw bedrijfskosten bedragen ongeveer € 12.000,- per jaar. Samen is dit € 44.000,-. Gedeeld door declarabele uren (1200) betekent dit een uurtarief van € 36,66 excl. btw. Of dit uurtarief haalbaar is hangt natuurlijk af van vraag en aanbod. Maar bovengenoemd tarief is wel een leidraad.


ENKELE VOORBEELDEN VAN GANGBARE TARIEVEN:

 • Een tegelzetter vraagt gemiddeld een tarief van 37,50 euro per uur

 • Een vrachtwagenchauffeur rijdt gemiddeld voor 28 euro per uur

 • Een verpleegkundige rekent een tarief van 29 euro per uur

 • Journalisten doen het gemiddeld voor 65 euro per uur

 • Een ICT-consultant kost per uur 75 euro

 • Een interim-manager vraagt gemiddeld 110 euro per uur

Let op: genoemde bedragen zijn willekeurige voorbeelden. Maak beslist een eigen berekening! Vergeet ook niet de btw te vermelden. Bovengenoemde bedragen zijn excl. btw.


Bron: ZZP-Nederland


37 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven